Boeken      
    Denken op de plaats rust (2012)

Het lijkt een doel op zich: ons leven zo vol plannen met afspraken en activiteiten dat we niet meer toekomen aan onszelf. We wanen ons vrij, maar snellen eigenlijk van verplichting naar verplichting. Het resultaat is dat we niet meer met aandacht kunnen leven en genieten. De filosofie is daar mede schuldig aan, betoogt Henk van der Waal in dit bevlogen boek. Na de teloorgang van de religies had zij ons een zinvolle omgang met ons zelf moeten leren. In plaats daarvan gaf ze zich over aan het opstellen van complexe theorieën. Het is hoog tijd dat de filosofie haar nalatigheid goedmaakt. Van der Waal maakt daarmee een begin en ontwerpt in Denken op de plaats rust een levenshouding die het ons mogelijk maakt om denkend onze verhouding tot onszelf en de wereld in te richten. Dat brengt rust in ons gejaagde bestaan en roept als vanzelf geluk in ons wakker.

bestellen


 
   

De kunst van het dichten (2009)

In De kunst van het dichten staan twee vragen centraal. De eerste luidt: Hoe komt een dichter tot het maken van poëzie? Het antwoord op die vraag kunnen de dichters natuurlijk het beste zelf geven. Vandaar dat in dit boek een aantal interviews zijn openomen met de meest vooraanstaande dichters van dit moment uit het Nederlandse taalgebied. De tweede vraag luidt: Wat maakt een dichter als hij poëzie maakt? Met andere woorden: wat is poëzie eigenlijk? Het essay leent zich het beste om antwoord te geven op die vraag. Daarom zijn in dit boek een aantal essays opgenomen van de dichter/criticus Erik Lindner en van de dichter/filosoof Henk van der Waal.
bestellen

 
 
  De 100 beste gedichten van 2006

In 2007 stelde Henk van der Waal als voorzitter van de VSB-poëzieprijs de bloemlezing De 100 beste gedichten van 2006 samen. Behalve poëzie van de genomineerden voor de VSB-poëzieprijs, Al Galidi, Anneke Brassinga, Dirk van Bastelaere, Joke van Leeuwen en Tomas Lieske, zijn in deze selectie ook prachtige gedichten opgenomen van onder anderen Robert Anker, Abdelkader Benali, Lut de Block, Charles Ducal, Piet Gerbrandy, Saskia de Jong, Els Moors, Alfred Schaffer en Nachoem Wijnberg.

Via
henkvanderwaal@upcmail.nl kunt u voor
€ 10,- een gesigneerd exemplaar bestellen.